Сімейний Лікар

На Донеччині прокурори та судді обговорили питання підвищення ефективності судочинства

На Донеччині прокурори та судді обговорили питання підвищення ефективності судочинства
307785 ПЕРЕГЛЯДІВ
У Краматорському міському суді відбувся круглий стіл за участю представників прокуратури та судів. Темою зустрічі стало обговорення питань щодо судового розгляду кримінальних проваджень, дотримання засад кримінального судочинства та прав сторін кримінального провадження.
 
     
 
У круглому столі взяли участь заступник керівника Донецької обласної прокуратури Сергій Заєць, голова Донецького апеляційного суду Олександр Лісовий, керівники окружних прокуратур, а також голови міських та міськрайонних судів області.
 
     
 
«Одним з головних питань, яке ми маємо сьогодні обговорити - є проблема тривалого судового розгляду кримінальних проваджень, що, в свою чергу, призводить до нарікань громадян на неспроможність держави упродовж тривалого часу забезпечити їх право на справедливий суд, передбачене ст. 6 Конвенції про захист права людини і основоположних свобод. Адже саме це є частиною національного законодавства і застосовується як джерело права», - відкриваючи зустріч, зазначив Сергій Заєць.
 
Так, на оперативність розгляду кримінальних проваджень впливає ряд об’єктивних та суб’єктивних причин, серед яких: проведення судових засідань з інтервалом у понад один, а, інколи, 3 місяці, що обумовлено неукомплектованістю штату судів, закінченням повноважень суддів та великою їх завантаженістю. Також серед чинників, що затягують процес судового розгляду – призначення додаткових експертиз, неявка обвинувачених, захисників, прокурорів, потерпілих чи свідків.
 
Гості заходу окремо зупинилися на питаннях попередження тяганини у кримінальних провадженнях, сприяння їх оперативному судовому розгляду та вжиття заходів щодо мінімізації кримінальних справ, які тривалий час не знаходять свого вирішення по суті, а також домовились про подальшу активну взаємодію між правоохоронними і судовими органами Донеччини.

©2020 doktorfamily

Мої відео