Сімейний Лікар

Напередодні Саміту Групи двадцяти провідні економісти закликають радикально переорієнтувати економіку на досягнення здоров'я для всіх.

Напередодні Саміту Групи двадцяти провідні економісти закликають радикально переорієнтувати економіку на досягнення здоров'я для всіх.
303078 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пандемія COVID-19 сприяла приверненню уваги до сумної картини масової та наростальної нерівності у доступі до послуг охорони здоров'я та медичної продукції в усьому світі: у країнах з високим рівнем доходу на кожні 100 осіб населення вже витрачено 133 дози вакцин проти COVID-19, на той час як у країнах із низьким рівнем доходу введено лише чотири дози на 100 осіб.

Незважаючи на це світова спільнота продовжує дотримуватися колишньої економічної парадигми, що не дозволяє змінити систему фінансування, і керується застарілими уявленнями про економічний розвиток, які стоять на шляху досягнення здоров'я всіма людьми. Підготовка до наміченого на 29–31 жовтня у Римі Саміту Групи двадцяти, на якому спочатку зустрінуться міністри охорони здоров'я та фінансів, а потім глави держав та урядів, є приводом рішуче відмовитися від принципу «здоров'я в інтересах економіки» на користь принципу «економіка на користь здоров'я» усіх людей". При цьому найскладніше завдання полягає в тому, щоб не тільки збільшити обсяг фінансування, що виділяється на цілі охорони здоров'я, а й розпоряджатися їм більш цілеспрямовано та ефективно.

На нинішньому етапі Рада Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з економічних аспектів концепції «Здоров'я для всіх» (Рада ВООЗ з економічних аспектів концепції «Здоров'я для всіх») наполегливо рекомендує намітити чіткі та масштабні цілі щодо мобілізації та цілеспрямованого виділення ресурсів на розвиток охорони здоров'я, виходячи з у тому, що фінансування охорони здоров'я є довгострокові інвестиції, а чи не короткострокові витрати. У новій записці Ради «Фінансування здоров'я для всіх» виділено два пріоритетні ключові принципи – збільшення обсягу та підвищення якості фінансування – та викладено три напрямки подальших дій:

1. створення бюджетних можливостей внаслідок пом'якшення невиправданих обмежень, зумовлених застарілими економічними уявленнями, та подолання негативних наслідків реформ, що призводять до серйозного скорочення асигнувань на охорону здоров'я, що дозволить значно збільшити витрати та капіталовкладення на цілі досягнення здоров'я для всіх;

2. цілеспрямоване вкладення коштів у забезпечення того, щоб здоров'я всіх людей було основною метою економічної діяльності, та розширення керівної ролі держави та динамічних можливостей державних структур для створення сприятливих умов з погляду регулювання, оподаткування, промислової політики та інвестицій; 

3. управління державним та приватним фінансуванням за рахунок заходів щодо регулювання роботи та умов фінансування приватних ринків охорони здоров'я, що дозволяють мобілізувати приватний капітал та за його допомогою домагатися підвищення показників здоров'я світового населення відповідно до принципу рівноправності.

 

Рада переконана у необхідності дотримуватися нової парадигми, яка передбачає відмову від макроекономічних заходів політики та принципів, які відволікають нас від мети «здоров'я для всіх». Для цього слід виробити заходи політики, орієнтовані на досягнення здоров'я всіма людьми у коротко- та довгостроковій перспективі, та перерозподілити фінанси всіх секторів та джерел за рахунок вироблення умов надання фінансування, що дозволяють сторонам отримувати взаємну вигоду у суспільних інтересах. Для проведення принципу «здоров'я для всіх» важливо не просто нарощувати обсяг фінансування, а й підвищувати його якість, оскільки ресурси повинні розподілятися справедливим чином і забезпечувати стабільні позитивні зміни в житті людей.

©2020 doktorfamily

Мої відео