Сімейний Лікар

Репродуктолог Київ: Чим відрізняється ерозія від дисплазії?

Репродуктолог Київ: Чим відрізняється ерозія від дисплазії?
189337 ПЕРЕГЛЯДІВ

Що спільного у цих двох діагнозів? І які сучасні методи лікування використовують для лікування шийки матки.  

 Почнемо з анатомії. Шийка - це ділянка, яка розділяє матку та піхву. Розмір її приблизно 3-4 см, а в ній знаходиться тонкий, цервікальний канал. По суті це "контрольно пропускний пункт", що має вхід (зовнішній зів) і вихід в матку (внутрішній зів). Через цервікальний канал ми менструюємо. Через нього після ретельного очищення проходять сперматозоїди, а через 9 місяців він максимально відкривається при народженні малюка. Немало важливе завдання шийки матки не пропускати інфекцію з піхви в матку та черевну порожнину.  

 Під час огляду лікар бачить шийку із зовнішнім зівом, який переходить у цервікальний канал. Поверхня шийки матки складається з багатошарового епітелію, а цервікальний канал – з одношарового циліндричного. Відрізняються вони не лише будовою, а й візуально. Дуже часто буває, що епітелій цервікального каналу виходить назовні, утворюючи ерозію. Для більшості дівчат до 23 років такий стан шийки є нормою.  

 Простіше кажучи, слизова оболонка шийки формується в період статевого дозрівання. Також ерозія з'являється після пологів та малоінвазивних операцій, внаслідок порушення гормональних процесів або після перенесених захворювань сечостатевої системи. За статистикою, у кожної другої жінки дітородного віку гінекологи на огляді можуть виявити ерозію.  

 Варто зазначити, що це доброякісний стан шийки, отже, вона не має жодного стосунку до раку шийки матки. Її можна спостерігати й за необхідності лікувати. Чого не можна сказати про дисплазію. Якщо її не лікувати, вона може перерости у рак. Але почувши цей діагноз не варто впадати в паніку.  

 Рак шийки один із небагатьох, причин які знають лікарі. Ним є вірус папіломи людини, але лише 16 та 18 типу (зі 100 різновидів), передається він переважно статевим шляхом. Лікування від ВПЛ ще досі не знайшли, але можна попередити рак шийки за допомогою вакцини, яку роблять дівчаткам до початку статевого життя (10-12 років), щоб у неї до зустрічі з цим вірусом сформувався імунітет. Отже, у майбутньому таким дівчатам рак шийки не загрожує.  

 Але навіть якщо Ви не були в дитинстві щеплені і якщо у Вас виявили ВПЛ 16 або 18 типу, це не означає, що Ви хворі на рак. Багато хто живе з цим вірусом все життя, як і інші, наприклад з герпесом. Але якщо при огляді у гінеколога виявляють ділянки дисплазії (підтвердження - цитологічний мазок або рар - тест, кольпоскопія, а також обов'язково біоскопія, яка дозволяє вірогідно визначити ступінь), залежно від ступеня дисплазії (1-легка, 2-середня, 3-важка), визначають обсяг лікування - радіохвильова, лазерна або аргоноплазмова деструкція шийки   

Ці процедури частіше проводяться під місцевим знеболенням і за допомогою такої невеликої операції забираються усі поля дисплазії. А після, жінки спостерігаються у гінеколога. Висновок такий.  

Якщо регулярно проходить медогляд (щонайменше раз на рік) і виконувати всі рекомендації лікаря, можна бути спокійним за своє здоров'я.

Теги: Репродуктологія Київ

©2020 doktorfamily

Мої відео