Сімейний Лікар

Репродуктолог Київ: Як з'являється ендометрія

Репродуктолог Київ: Як з'являється ендометрія
159959 ПЕРЕГЛЯДІВ

Який порятунок при ендометріозі?

Це дуже поширене хронічне доброякісне захворювання, яке істотно впливає на якість життя жінок в основному репродуктивного віку 20-40 років (хоча цією недугою можуть страждати як дівчатка, так і жінки старше 40 років).

Матка жінки зсередини вистелена спеціальною слизовою оболонкою, яка щомісяця відторгається в тому випадку, якщо не настає вагітність. Таким чином, ми менструюємо. У разі ендометріозу ділянки цієї тканини знаходяться в різних місцях жіночого організму і поводяться таким же чином, як і ендометрій під час місячних. Вони болять і кровоточать.

Чому так відбувається і як ці клітини потрапляють не на своє місце – досі нам невідомо. Багато хто пов'язує це захворювання з раніше проведеними операціями та травмами в області малого таза. У всіх пацієнток із цим захворюванням рівень естрогенів завищений, а прогестерон навпаки нижче за норму. Спадковий фактор, запальні процеси органів малого таза та стан імунної системи також відіграють не маловажну роль.

Проявляється ендометріоз залежно від його ступеня та локалізації. Якщо він внутрішній, тобто проростає в товщу матки, то жінку турбують рясні та болючі менструації та біль при статевому акті. Такі ділянки добре видно на УЗД. Якщо ж ендометріоз знаходиться на шийці матки, жінка також відчуватиме болючість при статевому акті та між місячними ця ділянка може кровоточити у вигляді "мазні".

Такий вид ендометріозу відноситься до зовнішнього і його можна виявити під час кольпоскопії, тобто під час огляду шийки під мікроскопом. Також зовнішній ендометріоз може перебувати в маткових трубах (що призводить до трубної безплідності), на яєчниках (викликає зростання ендометрійних кіст), на стінках піхви, сечового міхура та кишківнику. У випадку екстрагенітального ендометріозу, який зустрічається рідше, ділянки, що кровоточать, виявляються на плеврі, нирках, діафрагмі та шкірі. Таким чином, ендометрій може метастазувати по всьому організму, але цей процес є доброякісним.

Небезпека цього захворювання полягає в тому, що він призводить до безпліддя або невиношування вагітності, анемії через великі втрати крові, болі під час менструації, а також під час статевих актів призводять до розладів психологічного характеру.

Діагнозувати ендометріоз, а після призначити лікування можна залежно від виду, розташування ділянок та віку жінки. У першу чергу використовується медикаментозна терапія, яка грає величезну роль. В її основі лежить нормалізація рівнів жіночих гормонів або блокування функції гіпофізу, а також протизапальні та седативні препарати.

Хірургічне лікування використовується за показаннями, але насправді проблему не вирішує, тому вимагає подальшого використання медикаментів. На жаль, вилікуватися від ендометріозу неможливо, а перед лікарем постає завдання ввести захворювання до стану ремісії.

Що важливо знати жінкам із цією недугою? Ендометріоз активно розвивається, якщо Ви любите часто засмагати або приймати гарячі ванни (сауна та лазня у тому числі), тому під час загострень такі процедури протипоказані.

Теги: Репродуктологія Київ

©2020 doktorfamily

Мої відео