Сімейний Лікар

Фейки тижня: мобілізація собак та повістки підліткам, Україна воює за НАТО

Фейки тижня: мобілізація собак та повістки підліткам, Україна воює за НАТО
314691 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пропагандисти розповсюджують меседж, що Україна стала приватною військовою компанією, афілійовану з НАТО. Вони додають, що НАТО платить Україні гроші, надає зброю та розвіддані. А також нібито вказує цілі, які Україна повинна вразити, але через це страждають українці, бо вони мусять воювати. Але це неправда. Російські військові вдерлись на чужу територію незалежної держави, щоб встановити тут свої правила. Але українці героїчно протистоять загарбницькій армії, вони не воюють ні від імені НАТО, ні від імені США, українці захищають власну територію, власних людей, віддаючи за це власні життя. Саме росія розпочала жорстоку війну у 2014 році, коли окупували деякі українські території. Фахівці з EU vs Disinfo звернули увагу на поширення подібних меседжів. Російські пропагандисти намагаються дискредитувати підтримку для України від держав-партнерок такими заявами.

Влада «закриває рота» медіа через протести дружин та рідних загиблих солдат Проросійські ресурси пишуть, що в Україні відбулись протести дружин та рідних загиблих військовослужбовців, але влада змушує медіа не поширювати ніякої інформації про протести. Це неправда. Люди зібрались гуртом, щоб розповісти про своїх рідних, які потрапили у полон та вимагали обміняти полонених «всіх на всіх». Українські медіа розповідали про цю подію. Російські пропагандисти намагаються надавити емоційно на українців, щоб дестабілізувати ситуацію всередині країни.

Мобілізація собак в Україні

Ворожі телеграм-канали пишуть, що «після мобілізації жінок в Україні наступними стали собаки». Додається, що власники собак повинні поставити їх на військовий облік з 1 лютого 2023 року. Нібито це стосується саме таких собак: вівчарок, лабрадорів, боксерів, ротвейлерів та інших «великих, сильних» собак. Якщо вимоги будуть невиконані, власника буде покарано. Проте це неправда. Згідно з Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» немає жодного слова про мобілізацію собак та будь-яких інших тварин. Один з тих, хто поширював подібну інформацію є телеграм-канал запорізького колаборанта Рогова. Власне він пише про повістки для собак, які нібито розносять «пси режиму Зеленського». Рогов навіть додав фото з оголошенням, яке зі слів самого Рогова, йому надіслали з Півдня України. За даними фахівців Харківського антикорупційного центру, на листівках використано абревіатуру ВСУ, що не є український варіант (ЗСУ). Пропагандисти намагаються переконати українське суспільство, що ситуація в Україні безнадійна, а також підкреслити, яка українська армія «сміховисько». Продовжуючи тему мобілізації, соцмережами словацького сегмента поширили інформацію, що районне управління в Банській Бистриці отримало завдання провести «комплексні навчання з виконання завдань після оголошення воєнного стану та наказів про мобілізацію ЗС Словацької Республіки» Як пишуть фахівці Infopost.Media, поліція Словаччини спростувала це повідомлення. Мобілізаційні навчання організовують двічі на рік для перевірки обороноздатності словацьких військових. Вони ніяк не стосуються війни в Україні. Як вважає поліція Словаччини, дану інформацію поширюють росіяни. Пропагандистська кампанія спеціально намагається посіяти паніку в країнах, які підтримують Україну.

Підліткам роздають повістки

Ворожі телеграм-канали пишуть, що в Україні повістки роздають навіть дітям, оскільки резерви ЗСУ вичерпані. До повідомлення додається фото, нібито повістки, яку видали в одному із територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Але це не так.

У грудні 2022 року Валерій Залужний наголосив, що у Збройних Силах України солдатів вистачає, натомість військові потребують боєприпаси, техніку та засоби ППО. Про це він сказав в інтерв'ю The Economist.

Щодо фото, як з'ясували фахівці проєкту StopFake, повістка насправді підроблена. На це вказує неофіційний зразок документа - неправильні назви граф та відсутність деякої інформації. До того ж у повістці постійно згадується «військовий комісаріат», а в Україні починаючи з 2021 року використовується назва «територіальні центри комплектування та соціальної підтримки».

Російські пропагандисти намагаються дискредитувати суспільство України, просуваючи наратив, що нібито більше нема кому воювати.

Теги: Російська агресія ,Російська пропагандистка,Російські пропагандисти, війна в Україні, окупанти,пропаганда

©2020 doktorfamily

Мої відео