Сімейний Лікар

НАБУ і САП завершили розслідування стосовно колишнього голови Державної фіскальної служби України та його пособника

НАБУ і САП завершили розслідування стосовно колишнього голови Державної фіскальної служби України та його пособника
380552 ПЕРЕГЛЯДІВ

У жовтні 2022 року колишньому очільнику Державної фіскальної служби Роману Насірову та власнику агрохолдингу Ukrlandfarming Олегу Бахматюку повідомили про підозру. Тодішнього голову ДФС та його радника викрили на афері із відшкодуванням 3,2 млрд грн ПДВ.

Про це повідомила пресслужба НАБУ. За даними слідства, Роман Насіров, зловживаючи своєю посадою, незаконно надав розстрочки зі сплати ренти у 2015 і 2016 роках компаніям екснардепа Олександра Онищенка, залученим у “газовій справі”.

Олег Бахматюк відреагував на оголошення підозри: "Після відставки директора НАБУ Артема Ситника, внесеного в реєстр корупціонерів НАЗК, з'явилась надія, що ера правового нігілізму, який культивувався в НАБУ, врешті добігла до закономірного завершення. Надія, що НАБУ буде займатись своїми безпосередніми обов'язками - викриттям корупції чиновників, а не зведенням рахунків з приватним бізнесом. Сьогодні НАБУ висунуло мені підозру в "порушенні черговості" відшкодування ПДВ. Причому підозр у власне законності відшкодування немає".

Національне антикорупційне бюро та САП повідомили про підозру Роману Насірову та Олегу Бахматюку у справі одержання $5,5 млн та близько €21 млн неправомірної вигоди на відшкодування ПДВ компаніям аграрного холдингу. Сума в гривнях за тодішнім курсом НБУ сягає 722 млн.

Також підозру у підкупі висунуто власнику агрохолдингу. Але через невідоме місцеперебування про підозру йому повідомили заочно.

Спецслужби спочатку не називали імен правопорушників, але заява Бахматюка розкрила одного зі звинувачуваних.

Слідство вважає, що ексголова Державної фіскальної служби в період з 2015 по 2016 рік отримав $5,5 млн неправомірної вигоди за забезпечення відшкодування компаніям у серпні 2015 року, та близько €21 млн за відшкодування ПДВ з лютого 2015 по серпень 2016 року.

Це приблизно 20% від всієї суми відшкодованого ПДВ, які Насіров отримував на свої рахунки. Він побудував схему, в якій рахунки отримував на деякі підконтрольні та пов‘язані компанії через іноземну «прокладку». До цієї схеми іноземну компанію залучив його радник Олег Бахматюк.

За версією слідства, власне підконтрольна йому компанія-нерезидент відправляла кошти до гаманця Насірова.

НАБУ та САП встановили, що частина неправомірної вигоди сформована прямо з коштів бюджетного відшкодування ПДВ та конвертована в іноземну валюту.

"НАБУ та САП мають докази, що голова ДФС пріоритезував виплати з відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу, натомість не включав відомості про суми, заявлені до бюджетного відшкодування іншими суб’єктами господарювання (в тому числі комунальними підприємствами), які мали на те право", — наголосила пресслужба НАБУ.

Таким чином компанії стягнули з держбюджету щонайменше, окрім раніше заявлених сум відшкодування, ще 2 мільярдів гривень пені.

Під час відеотрансляції розгляду справи про обрання запобіжного заходу для ексочільника ДФС Вищим антикор судом, Насірову обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 17 грудня 2022 року з альтернативою внесення застави у розмірі 523,2 млн грн.

У разі внесення застави Романа Насірова випустять з СІЗО. Апеляція ВАКС не змінила свій запобіжний захід, тому звинувачуваний зобов‘язаний: негайно прибувати до детектива, прокурора та суду, не відлучатися з Києва без дозволу, повідомляти про зміну місця проживання та роботи, утримуватися від спілкування з підозрюваним олігархом Олегом Бахматюком та іншими особами, визначеними в ухвалі, здати на зберігання до Державної міграційної служби паспорт для виїзду за кордон та носити електронний браслет.

2 лютого 2023 року НАБУ і САП завершили розслідування щодо справи ексголови ДФС Насірова та його радника Олега Бахматюка. Вердикт — їхні дії кваліфікують за ч. 4 ст. 368 КК України [Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою].

Теги: НАБУ, САП, Корупція

©2020 doktorfamily

Мої відео