Сімейний Лікар

Фейки тижня: будується дорога для перекидання сил НАТО в Україну. Компенсація родинам загиблих військових у вигляді іграшки

Фейки тижня: будується дорога для перекидання сил НАТО в Україну. Компенсація родинам загиблих військових у вигляді іграшки
363144 ПЕРЕГЛЯДІВ

Проросійські ресурси та соціальні мережі поширюють новину, що начебто Румунія та Молдова будують дорогу до Одеси. Як вважають автори, ціль термінового будівництва — майбутнє перекидання військових НАТО до України. Вони посилаються на слова міністра транспорту та інфраструктури Румунії. Але це фейк.

Спеціалістки проєкту StopFake виявили, що за підсумками зустрічі міністрів інфраструктури Румунії та Молдови, представники перших дійсно домовлялись про можливість продовження будівництва румуно-молдавської траси, що будується на території України. Але ніяких заяв про перекидання сил НАТО в Україну не було.

Проросійські медіа поширюють чергові новини, які нібито підтверджують наратив, що росія воює з НАТО, виправдовуючи свої поразки на фронті. Мовляв, українська армія не може так воювати.

Сім‘ям загиблих військових дають «компенсацію» іграшками

Російські ЗМІ поширюють новину, що нібито держава виплачує «компенсацію» у вигляді іграшки родичам українських військових, які загинули на фронті. Це — неправда.

За словами фахівців проєкту StopFake, основою для фейку став допис Третього відділення Лубенського районного територіального центру комплектації та соцпідтримки селища Чорнухи Полтавської області у соцмережі Facebook. Однак це лише частина допомоги, місцевий благодійний фонд дарує іграшки для дітей. Згідно з законодавством України, рідні військовослужбовця, який загинув на фронті, можуть отримати допомогу від держави розміром 15 млн грн.

Пропагандисти намагаються дискредитувати українську армію, зобразити їх як нічого не варті особистості для держави.

Поляки негативно ставляться до українців

У соцмережах та польських ЗМІ активно поширюється теза, що ставлення поляків до українців погіршилось. Все сталося нібито через те, що вони розмовляють російською та хизуються дорогими автівками, що характерне «русскому миру». Тому поляки почали негативно ставитись до українців. Пізніше українські ЗМІ підхопили цю тезу. Автори повідомлення посилаються на ймовірне дослідження Варшавського університету, в якому йдеться про погіршене ставлення до українців, а також цитування президента спілки українців у Польщі. Це — маніпулятивне повідомлення.

Спеціалісти проєкту «НотаЄнота» дослідили цей кейс та вияснили, що у дослідженні ні разу не згадується «русский мир» або дорогі авто. Цитата, яку використало польське газетне видання «Rzeczpospolita» належить президентові спілки українців у Польщі Мирославу Скорці. І хоча цитата належить людині, яка представляє інтереси українців та поляків, цитата не репрезентує кінцеві результати дослідження. У матеріалі видання «Rzeczpospolita» зазначається, що «багато поляків змінюють своє ставлення до них [ред. українців] на гірше, показує дослідження».

Насправді ж у дослідженні йдеться, що у січні 2023 року 80% опитаних ставились позитивно до українців, 8% — негативно та 12% ставились нейтрально. На питання, чи змінилось ставлення до біженців з України за останні 6 місяців, 25% опитаних відповіли «так». Відповідно 75% респондентів не змінили свого ставлення. З цих 25% відповіли, що ставлення змінилось, але не зазначали як саме.

Журналісти «Rzeczpospolita» зманіпулювали даними з дослідження та додали цитату президента спілки українців для виправдання своєї тези.

В Україні не вмикатимуть повітряну тривогу, щоб українці не панікували

Проросійські телеграм-канали поширюють повідомлення, що нібито ОП розпорядився не вмикати сповіщення повітряної тривоги, щоб забезпечити спокій українцям. Автори також додають, що про влучання ракет уряд України не відразу, це викликає недовіру серед суспільства. За їх словами, Зеленський сам вирішує коли вмикати повітряну тривогу, а українці під час кожного сповіщення очікують вибухів, тому відчувають себе в повній небезпеці. Це — фейк.

Пропагандистська теза не має підтверджень. Сигнал повітряної тривоги сповіщає про загрозу обстрілу росією. Між фіксацією ворожого літального апарату та запуском сирени проходять лічені хвилини. Щоб сповістити інших достатньо подзвонити до потрібних регіонів. Це означає, що весь процес не залежить від однієї людини, як вказують пропагандисти.

Проросійські ляльки намагаються дискредитувати уряд України, мовляв, президент України не піклується про своїх громадян, а також перекидають всю відповідальність з себе. Повітряна тривога вмикається через небезпеку російського обстрілу по цивільній інфраструктурі.

Поляків закликають «захистити споконвічні польські землі»

Пропагандисти поширюють інформацію, що у Варшавському метро з‘явилась соціальна реклама, в якій закликають поляків «захистити споконвічні польські землі в Україні». Як вважають автори цих казок, Польща намагається захопити західні області України. Це — неправда.

Як вважають фахівці проєкту VoxCheck, соціальна реклама несправжня. Про це свідчить посилання, яке розташоване на плакаті.

Директор офісу оренди та реклами варшавського метро Ґжеґож Попєляж повідомив Укрінформ, що таких оголошень в метро немає. Основою несправжньої соціальної реклами стало оголошення, яке було створене у 2018 році для набору добровольців до польської армії.

Пропагандистські кампанії намагаються нести в масу російський наратив, що Польща претендую на західні землі, тому готує наступ.

Масові протести проти поставки зброї до України

У соцмережах шириться відео, яке нібито відзняте у Нідерландах під час масових протестів. Як стверджують користувачі, люди скандують проти передачі зброї Україні та вимагають відновити ферми, які збанкрутіли через санкції проти росії. Але це не так.

У Нідерландах дійсно були протести. Тоді демонстранти виступали проти запровадження цифрової валюти центрального банку. За словами фахівців проєкту VoxCheck, протести відбувались в місті Амстердам 5 лютого 2023 року. Учасники вважали, що уряд обмежує свободу громадян витрачати гроші анонімно та на власний розсуд, а подібну технологію можуть використати задля контролю над суспільством. У словах демонстрантів не йшлось про заборону поставок зброї до України.

Німецьких солдатів хочуть відправити до України

У соціальних мережах поширюють нібито інтерв‘ю Голови оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн, яка закликає відправити німецьких солтадів на фронт в Україну. Але це неправда.

За словами спеціалістів проєкту Correctiv, політикиня в інтерв‘ю пояснювала свої очікування до кандидата на посаду міністра оборони Німеччини після звільнення Крістін Ламбрехт. Тобто, міністр вирішуватиме чи підуть люди на війну, але у словах Штрак-Ціммеранн не йшлось, що німецькі солдати візьмуть участь у бойових діях. Крім того, Голова оборонного комітету Німеччини не ухвалює рішень щодо німецької армії.

Іноземні найманці у Харкові

Пропагандистська кампанія поширює повідомлення, що нібито до Харкова почали масово звозити іноземних найманців. Автори посилаються на «військового експерта» Андрія Марочка та «луганську розвідку». Мовляв, всі «найманці» перевдягаються в цивільний одяг, хоча мають при собі однакові камуфляжні рюкзаки. Це — фейк.

Як зазначають фахівці Харківського антикорупційного центру, немає жодних доказів, що підтверджували б це повідомлення. Іноземці, які підписують контракт, вступають до лав ЗСУ, або стають волонтерами.

Пропагандисти зачепили відразу декілька наративів «кремлівської методички»: в Україні служать іноземні найманці, росія воює з армією НАТО.

Президента України висміяли у новинах американського телеканалу

У соціальних мережах з‘явилось відео нібито з програми новин одного з американських телеканалів. Ведуча програми розповідає про «цуценя з Огайо, яке привернуло увагу всієї країни». Під час розвоми позаду ведучих йшов сюжет Володимира Зеленського до Великої Британії. Коментарі під дописами пишуть, що нібито президента України висміяли. Але відео несправжнє.

Це відеомонтаж новинного сюжету. Фахівці проєкту MythDetector дослідили цей кейс та вияснили, що в програмі велучі телеканалу КССІ розмовляли про цуценя, яке сигналили своєму господареві з машини. Відео завірусилось у соціальних мережах у лютому 2017 року. Але пропагандисти навмисне сфабрикували відео.

Пропагандисти намагаються дискредитувати президента України, мовляв, навіть в американському телебачені його висміюють.

Німці звернулись до України перестати використовувати нацистську символіку

Телеграм-канали поширюють фото, на якому нібито розміщено оголошення від Міністерства Оборони Німеччини адресоване українським військовослужбовцям, які навчаються в Німеччині. Мовляв, за демонстрацію нацистської свастики чи подібних символів, пов‘язаних з фашизмом, слідує покарання до трьох років позбавлення волі або штраф. У коментарях під дописами пишуть, що фото стенду відзнято у будівлі Бундесверу, щоб попередити українців. Уточнюється, повідомлення адресоване танкістам, які приїхали навчатись до Німеччини. Але це неправда.

За словами видання Укрінформ, німецьке командування спеціальної підготовки спростували існування такого оголошення. Ба більше, офіси Бундесверу знаходяться у Берліні, Бонні й Постдамі, хоча українці навчаються в Школі танкових військ у місті Мюнстер.

Пропагандистська кампанія у такий спосіб намагається дотримуватись свого наративу, про нацистів в Україні. Мовляв, навіть в Німеччині про це знають, тому відразу попереджають. Вони намагаються дискредитувати українських військовослужбовців.

Навмисне підпалений військомат у Харкові

У соцмережах з‘явилось відео, яке нібито відзняте у Шевченківському районі Харкова. Нібито пожежа сталася у «військоматі», мовляв, не витримав «спекотної» мобілізаційної компанії. Автори пишуть, що пожежа сталася через «партизанів». Це — фейк.

Як з‘ясували працівники Харківського антикорупційного центру, відео, яке розповсюджують пропагандисти, було записане у москві у 2014 році. Тоді пожежа сталася у будинку, в якому поселились будівельники. Це відео ніяк не пов‘язане з Україною та військоматами.

Пропагандисти намагаються емоційно тиснути на українців та деморалізувати, маніпулюючи темою мобілізації.

Українці звернулись до путіна «повернути їм здоровий ґлузд»

У мережі поширюють повідомлення, що нібито у Польщі демонстранти просять допомоги у Путіна. Автори додають до публікації фото людей, які тримають плакат із написом: «Путін, поверни нам здоровий глузд». Це — фейк.

Фактчекери проєкту MythDetector з‘ясували, що світлина несправжня. Її підробили за допомогою спеціальних програм для редакції фото. Оригінальна світлина зроблена під час протестів Євромайдану в Україні 2014 року у Варшаві. На плакатах написано: «Єднаймося у боротьбі проти агресії спільного ворога — Путіна».

Сигнали повітряної тривоги вмикаються, щоб залякувати своїх партнерів

Подібні повідомлення поширюються у соцмережах та телеграм-каналах з проросійськими поглядами. Автори вважають, що повітряна тривога вмикається під час візиту іноземних високопосадовців, мовляв, це переконує партнерів почтачати зброю до України. Це — неправда.

Сигнал повітряної тривоги лунає через загрозу обстрілу росії. Ніхто навмисне не вмикає тривому навмисне.

Ба більше, автори зазначають, що все відбувається за наказом Зеленського. Але сповіщення не залежить від однієї людини.

Україна набираю угорців до армії, оскільки прагне їх знищити

Така теза шириться у соціальних мережах, мовляв, український уряд намагається знищити етнічних угорців, тому масово набирає їх до армії. Це — фейк.

Як з‘ясували фактчекери проєкту EU vs Disinfo, немає жодних фактів, які підтверджували б цю тезу.

Військовозобов‘язані громадяни в Україні несуть військову службу незалежно від того, до якої категорії нацменших ви належите. Ба більше, уряд Угорщини не робив офіційних заяв щодо знищення угорців в Україні. Пропагандистська кампанія намагається дискредитувати українську владу, мовляв, вони кати, які чинять геноцид. Також пропагандисти перекидають відповідальність, оскільки це росія вчиняє геноцид на території України.

Теги: Угорщина,фейки ,пропаганда, війна в Україні, Російська агресія ,Російські пропагандисти,російська пропаганда,Харків,Німеччина,фейк, Польща

©2020 doktorfamily

Мої відео