Сімейний Лікар

Фейки тижня: землетрус із Туреччини йде до Києва. У Польщі знайшли могильник із військовими, які були в Україні

Фейки тижня: землетрус із Туреччини йде до Києва. У Польщі знайшли могильник із військовими, які були в Україні
419390 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Артемсіль" продають за 2500 грн, таким чином дурять українців

У соціальних мережах поширюють інформацію, що рештки «Артемсолі» в Україні продають за 2500 грн за кілограм. Мовляв, у такий спосіб дурять українців та наживаються на них.

Насправді мова йде про спеціальну партію знаменитої солі до річниці повномасштабної війни від компаній «UNITED24» та «АРТЕМСІЛЬ». 

"На сьогодні нам вдалося знайти 20 тонн «АРТЕМСОЛІ». Ми розділили їх на 100 000 символічних пачок", — йдеться на сайті проєкту.

До них долучились Rozetka та «Сільпо», щоб продавати спеціальну партію "Артемсолі". Вартість однієї пачки — 500 грн, 465 з яких підуть на формування флотилії дронів-камікадзе для ГУР.

Автори не позиціонують товар для широкого вжитку, це радше сувенір.

У такий спосіб пропагандисти підміняють поняття, мовляв, уряд наживається на українцях, продаючи кілограм солі за великі гроші.

Сейсмолог з України сказав, що в Києві очікуються землетруси як в Туреччині

У телеграм-каналах з проросійськими поглядами та ЗМІ поширюють інформацію, що нібито «Київ затрясе як Туреччину», за словами українського сейсмолога Олександра Кендзери. Автори цієї тези посилаються на інтерв'ю Олександра Кендзери на телеканалі «Київ». Але це неправда.

Як з'ясували фахівці проєкту StopFake, пропагандисти зманіпулювали словами Кендзери. Зі слів сейсмолога, у Києві може відбутись землетрус інтенсивністю у 6 балів, але таке відбувається раз на 5 тисяч років. Він також додав, що вірогідність подібного, як в Туреччині для Києва наразі дуже мала.

Пропагандистська кампанія намагається залякати українське суспільство ймовірними природними катаклізмами.

У польській шахті «Богданка» знайшли могильник з військовими, які були в Україні

Соціальними мережами розповсюджують інформацію, що нібито у польській вугільній шахті «Богданка» було знайдено  «могильник» із п’ятьма сотнями тіл військових. Мовляв, існує дві думки — це тіла іноземних найманців, або тіла українських військових, які загинули на війні в Україні. Це — фейк.

Спеціалісти проєкту StopFake звернулись до пресслужби шахти «Богданка», з коментарем щодо цієї інформації. Повідомлення, яке шириться в соціальних мережах виявилось несправжнім. Ба більше, фахівцям вдалось знайти першоджерело — це телеграм-канал, яким користуються російські спецслужби для розпалювання антиурядових настроїв в Україні. 

У такий спосіб пропагандисти підживлюють свій наратив, що нібито в Україні страшенні втрати, а тіла вже немає куди сховати.

Україна мобілізує працівників АЕС

Проросійські ЗМІ та телеграм-канали публікують документ, в якому нібито йдеться, що уряд України звертається до керівництва «Енергоатома», щоб ті надали перелік робітників АЕС України, які підлягають мобілізації.

Як з'ясували спеціалісти проєкту StopFake, документ — несправжній. Про це свідчать велика кількість граматичних помилок, а також серед депутатів, які нібито підписали «документ», вже не сидять на своїх посадах. Крім того, документ оформлений не за стандартною схемою та не відповідає інформаційно-діловому стилю.

Пропагандисти підживлюють свій наратив, що в Україні мобілізують кого завгодно, оскільки нема кому воювати.

Рекордний товарообіг між росією та країнами ЄС

Кремлівські ресурси поширюють інформацію, що товарообіг між Євросоюзом та росією досяг рекордної позначки у 2022 році, а імпорт російських товарів сягнув історичної позначки. Зі слів авторів, це підтверджує Євростат. Але це фейк.

Зріст товарообігу був зафіксований лише на початку 2022 року, коли росія ще не почала повномасштабне вторгнення. Але видання The Insider повідомляє, що після російської агресії прослідковується різкий спад експорту  із країн ЄС, на тому самому рівні він тримається й до сьогодні. Ще в березні 2022 року імпорт російських товарів був високим, ймовірно через контракти щодо постачання, які були укладені до повномасштабного вторгнення. Пізніше рівень став зменшуватись.

Метою таких маніпулятивних повідомлень є показати, що нібито росія все ще великий гравець на міжнародній арені, а санкції ЄС не працюють.

Психотропні препарати з США використають проти російських солдат

Такі проросійські повідомлення ширились для іноземного сегменту, з посиланням на слова начальника російських військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Ігоря Кирилова. На його думку, США готується до таких методів "повним ходом", тому до України привезли психотропну зброю. Це — брехня.

Фахівці проєкту EU vs Disinfo дослідили цей кейс, та вияснили, що росіяни ніяк не підтвердили цю інформацію.

Пропагандисти у такий спосіб підживлюють кремлівський наратив про нібито хімічну зброю в Україні. Вони також стверджують, що російська армія воює зі США.

Гелікоптер НАТО, який збили в Україні

У соціальних мережах з'явилось відео, на якому відзнято підбитий вертоліт, що нібито збила російська ракета. Мовляв, це гелікоптер НАТО, але відеоматеріал не розповсюджують в Європі, а тільки в Китаї, оскільки приховують цю інформацію. Але це неправда.

Як з'ясувало видання Reuters, кадри збиття гелікоптера належать відеогрі Arma 3.

Пропагандисти намагаються показати нібито успіхи російської армії, яка знищує вертольоти НАТО як тільки ті перетинають кордон з Україною.

Теги: фейк,фейки ,російська пропаганда,проросійська пропаганда, Російська агресія , війна в Україні, Польща, Україна,Російські пропагандисти,пропаганда

©2020 doktorfamily

Мої відео