Сімейний Лікар

В Україні збираються скоротити гендерний розрив в оплаті праці

В Україні збираються скоротити гендерний розрив в оплаті праці
437895 ПЕРЕГЛЯДІВ

Юлія Свириденко заявила, що наразі уряд сфокусований на скороченні гендерного розриву в оплаті праці та ця тенденція має бути стійкою та незворотньою.

Про це Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України сказала під час презентації Національної стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці в Україні на період до 2030 року, що відбулась за участі першої леді України Олени Зеленської та представників профільних міністерств.

«Ще в 2020 році Україна приєдналася до Партнерства Біарріц. Воно передбачає багато різних викликів із створення рівності в країні – і одне із них, це якраз зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків. Уряд України взяв на себе це зобов’язання. На той момент розрив в оплаті праці між чоловіками і жінками був в середньому 20,4 відсотків. І впродовж наступного року його трохи, але вдалося скоротити – до 18,6 відсотків. На жаль, широкомасштабне російське вторгнення поставило всі наші починання, розвиток цілої країни, на паузу. Так стало і з гендерною рівністю», — цитує пресслужба Міністерства економіки України Олену Зеленську.

За словами Першого віцепрем’єр-міністра України - Міністра економіки Юлії Свириденко, гендерний розрив в оплаті праці є одним з ключових маркерів гендерної рівності та економічного розвитку країни. За цими даними можна дізнатись, чи мають жінки й чоловіки та загалом різні групи населення рівний доступ до різних професій, у тому числі високооплачуваних, рівні можливості для професійної реалізації.

Юлія Свириденко зазначає, що за останні 7 років розрив в оплаті праці жінок та чоловіків в Україні скоротився на 7,4%, що на сьогодні складає 18,6%. Це набагато більший показник за деякі країни Європейського Союзу.

"І наша мета – змінити ситуацію. Ми сфокусовані на тому, щоб тенденція до скорочення гендерного розриву в оплаті праці стала стійкою та незворотньою. Для цього ми маємо подолати стереотипи роботодавців, жінок та суспільства загалом щодо професій. Осучаснити трудове законодавство, щоб забезпечити рівну оплату праці. Допомогти жінкам підвищити впевненість в тому, що вони можуть займати керівні посади, отримувати високу оплату за роботу, бути економічно незалежними", — підкреслила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки.

Для цього уряд має план реалізації Національної стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці в Україні на період до 2030 року, який передбачає:

1. Подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі.

Мається на увазі, що проведуться масштабні інформаційні кампанії для жінок “Звісно, зможеш”, які переконають їх у здатності жінок отримувати більшу винагороду за свою працю. Окрім цього уряд планує провести просвітницьку кампанію для збільшення обізнаності жінок щодо своїх прав і можливостей, якими вони можуть скористатись, щоб підвищити свій професійний рівень, здобути в короткий строк нову, більш затребувану на ринку праці спеціальність, у тому числі із категорії STEM і відповідно вище оплачувану роботу, започаткувати чи розвивати власний бізнес. Також планується запровадження оцінки рівня ефективності інституціалізації гендерного підходу в організаційних структурах та обмін кращими практиками впровадження гендерної рівності на робочому місці.

Інший пункт плану називається "Вдосконалення законодавства про рівну оплату праці".

У ньому пропонується осучаснити чинне трудове законодавство. Власне в новій редакції Закону “Про працю” уряд вводить принцип однакової оплати за працю рівної цінності незалежно від статі, що дозволить посилити ефективність судового захисту. До того ж планується перевіряти Держпрацю на підставі скарг про дискримінацію в оплаті праці за гендерною ознакою. Згідно з планом також розробляється національна методологія ґендерно-нейтральної оцінки робіт і навчання для інспекторів праці та роботодавців.

Останній пункт — "Створення умов для зручного поєднання сімейних та професійних обов'язків."

Теги: гендерний розрив,Олена Зеленська,Перший віцепрем’єр-міністр України,Міністр економіки України,Юлія Свириденко

©2020 doktorfamily

Мої відео