Сімейний Лікар

Міноборони подало позов на приватну компанію через постачання недоброякісних сухпаїв на суму 456 млн гривень

Міноборони подало позов на приватну компанію через постачання недоброякісних сухпаїв на суму 456 млн гривень
372449 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство оборони України стягує з недобросовісного постачальника сухпаїв 456 млн гривень.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Зазначається, що юридичною службою Міністерства оборони України постійно вживаються заходи щодо захисту інтересів держави у судах у випадках неналежного виконання контрагентами умов договорів на постачання товарів для потреб Збройних Сил України, зокрема продуктових наборів для військовослужбовців.

На цей раз йдеться про приватну компанію, з якою було укладено договір  за 3 тижні з початку повномасштабного вторгнення рф — 14 березня 2022 року для забезпечення Київського гарнізону.

Однак компанія неодноразово порушила умови договору, в результаті чого у грудні 2022 року Міністерством оборони України подано позов до підприємства про стягнення попередньої оплати і пені на загальну суму 456, 660 млн грн (430 млн - сума договору, 26,660 млн - пеня).

Тоді Господарський суд Києва у січні 2023 року відкрив провадження по цій справі й арештував рахунки підприємства на зазначену суму.  У лютому  ухвалою Господарського суду міста Києва до участі у справі залучився Офіс Генерального прокурора.

Через декілька місяців Мінстерство оборони разом з органами прокуратури прийняли рішення подати позовну заяву про визнання недійсною з моменту укладення додаткової угоди до вищезазначеного договору.

Наголошується, що 1 вересня за результатами злагодженої роботи юридичної служби Міністерства оборони України та Офісу Генерального прокурора рішенням Господарського суду міста Києва позовні вимоги задоволено, додаткову угоду визнано недійсною.

Згідно з угодою Міноборони збирались придбати для Збройних Сил України неякісних продуктових наборів на суму 430 мільйонів гривень, але прокуратура попередила це. У пресслужбі повідомили, що прокурори Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу Генерального прокурора у суді довели незаконність положень додаткової угоди до договору про закупівлю продуктових наборів для військовослужбовців ЗСУ,  укладеної Міністерством оборони України з комерційним товариством. Додається, що цією угодою засвідчено факт прийняття Міністерством оборони України неякісної продукції.

За активної принципової позиції прокурорів судом підтверджено, що укладення такої додаткової угоди до договору відбулось в порушення вимог діючого законодавства та суперечить інтересам держави.

Також 6 вересня розглядатиметься позов Міноборони до компанії щодо основного договору.

Міністерство оборони України не вперше потрапляє у фокус обговорень своїх закупівель. Так, наприклад, 10 серпня журналіст Юрій Ніколов з посиланням на джерела на митниці повідомив, що Міноборони закупило у турецької компанії 233 000 зимових курток за $20 мільйонів.

Проте коли куртки потрапили до України, їх ціна зросла втричі (З $142 000 до $421 000 (з $29 до $86 за одиницю). Окрім цього, Центр протидії корупції разом з виданням "Українська правда" виявили, що цими закупівлями займався племінник народного депутата Олександр Касай.

На це відреагував Міністр оборони України Олексій Резніков та скликав пресконференцію з приводу інформації журналістів про те, як нібито літні куртки стали зимовими. Він укотре наголосив, що розслідування неправдиве, і пояснив чому.

«Як мінімум, зимова форма відрізняється від літньої. Це можна подивитися. Поставлено було 180 тисяч одиниць. З яких 45 тисяч — знаходяться на складах. А 135 тисяч — у військовослужбовців ЗСУ. Це було зроблено минулого року, взимку. Відповідно, наші захисники та захисниці воювали в цій зимовій формі. Без жодних нарікань. Якби літня форма була вдягнена зимою, ми б точно про це дізналися — 140 тисяч людей про це б сказали», — заявив Міністр.

©2020 doktorfamily

Мої відео