Сімейний Лікар

У Prozorro за місяць відбулось близько 246 тисяч закупівель на суму 94 млрд грн

У  Prozorro за місяць відбулось близько 246 тисяч закупівель на  суму 94 млрд грн
423572 ПЕРЕГЛЯДІВ

За словами заступника Міністра економіки України Надії Бігун, яка посилалась на Звіт з публічних закупівель, у серпні 2023 року кількість опублікованих успішних закупівель через систему Prozorro склала близько 246 тисяч, а кількість конкурентних закупівель – 20 тисяч. Очікувана вартість оголошених закупівель – 94 млрд грн, очікувана вартість конкурентних закупівель – 63 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Заступник Міністра економіки наголошує, що частка конкурентних закупівель складає 67% від загальної очікуваної вартості. При цьому загальна кількість замовників, які в серпні 2023 року скористались системою Prozorro, складає 19 тисяч. З них 5 тисяч скористались саме конкурентними закупівлями. Щодо загальної кількості постачальників: цифра сягає 57 тисяч, з яких 10 тисяч взяли участь у конкурентних торгах.

Через Prozorro Market в серпні відбулось 3000 закупівель на 1,1 млрд грн, якими скористалися 1320 замовників. Середня кількість пропозицій на торги у запитах ціни пропозицій склала 3.79.

«В серпні Державний електронний каталог почав по-справжньому розкривати свої переваги під час повномасштабної війни. Prozorro Market – це економія та закупівлі лише у перевірених адміністраторами каталогу постачальників. Крім того, це про більшу швидкість процедур, що критично важлива під час війни. Уряд, побачивши зростання попиту на використання Prozorro Market, вніс численні зміни до його роботи, аби замовники отримували максимальну користь та зручність від використання електронного каталогу», — заявила Надія Бігун.

Вона також зазначила, що вже з 1 вересня запит ціни пропозиції став єдиною процедурою здійснення закупівель у Prozorro Market. Як показує практика, у закупівлях за цією процедурою замовники отримують ціну з урахуванням різних факторів – від географії постачання до кількості товару. Тому ціни від постачальників більш реалістичні. Натомість в Prozorro Market зникло відображення цін, як на вітрині, – в них враховувалися всі фактори ціноутворення. 

«Щоб замовники розуміли на яку вартість товарів в Prozorro Market варто очікувати, ми спільно із DOZORRO розробили відповідний інструмент в BI Prozorro. Він використовуватиме дані із закупівель в електронному каталозі. Користувачі бачитимуть очікувану вартість, наприклад, у конкретний період закупівель або залежно від регіону закупівель», — пояснила заступник очільника Мінекономіки.

Окрім цього, Кабінет Міністрів України розробив перший перелік товарів, що обов’язкові до закупівлі через Prozorro Market. До нього увійшли окремі медичні вироби та засоби. Це дозволить задовольняти деякі критичні потреби пацієнтів значно швидше та з більшою економією для самих замовників. 

Пресслужба Міністерства економіки зазначає, що в  літній період Prozorro Market продемонструвало свої переваги при закупівлі шкільних автобусів. Так, перед новим навчальним роком обласні й місцеві адміністрації з 18-ти областей підписали договори на закупівлю 493 шкільних автобусів. В середньому торги тривали по 12 днів, що коротше, ніж закупівля у відкритих торгах з особливостями.

Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки повідомляло про надходження до бюджету близько 3,8 млрд гривень. Це за рік з моменту відновлення приватизації, після проведення понад 400 аукціонів, що дали змогу залучити ці кошти. Додається, що за  2023 рік  майже 400 підприємців купили у держави занедбані об’єкти.  73% з них — коштують до 1 млн грн. Тобто саме малий бізнес отримує виробничі майданчики, місця для релокації тощо. 

©2020 doktorfamily

Мої відео