Сімейний Лікар

«Шапки-ушанки» не відповідають правилам носіння військової форми. Їх продаватимуть на аукціоні

«Шапки-ушанки» не відповідають правилам носіння військової форми. Їх продаватимуть на аукціоні
349771 ПЕРЕГЛЯДІВ

Непотрібне майно, що зберігається в Держрезерві й термін зберігання якого закінчився, продаватиметься на конкурсах. Відповідне рішення Уряд ухвалив на засіданні 7 листопада 2023 року. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Згідно з рішенням Уряду, на торгах будуть реалізовані шапки з штучного хутра для військовослужбовців, закладені до Держрезерву на початку 2000-х років. Але з 2017-го року Наказом Міноборони введені нові правила носіння військової форми. «Шапки-ушанки» не відповідають цим новим вимогам, отже не будуть затребувані військовими.

Окрім цього, реалізації підлягає зерно врожаїв 2007-2018 років, що зберігається на потужностях Держрезерву. Визначені терміни зберігання зерна державного резерву – 2 роки. Враховуючи, що якість зерна дедалі погіршується, а отже його вартість - зменшується, зволікання з реалізацією загрожує державі більшими збитками. Ба більше, моторне масло М-63/10D, термін зберігання якого також завершується, вважається непотрібним майном та буде продане  на конкурсних засадах.

«Реалізація незатребуваного майна, термін зберігання якого закінчився, дозволить державі заощадити кошти, які сьогодні витрачаються на його зберігання. Фактично, майна, яке виявилося непотрібним замовникам навіть в умовах війни, що само по собі показово. Натомість надходження від продажу дозволять нам освіжити та поповнити запаси Держрезерву. Будуть придбані матеріальні цінності з актуальної номенклатури, яка відповідає вимогам сучасності, потребам держави та замовників», — сказав заступник Міністра економіки Ігор Фоменко.

У Мінекономіки зазначають, що нині триває реформа держрезерву, головною метою якої є створення сучасної, ефективної та раціональної системи державних резервів. 16 грудня 2023 року набуває чинності Закон України «Про державні резерви», який є одним з ключових для реалізації реформи.  Головні зміни, які запроваджуються:

  • Розмежування поняття державного матеріального та державного мобілізаційного резервів, впроваджуються нові принципи та напрями формування номенклатури матеріальних цінностей.
  • Чітко виписані повноваження органу, що реалізує державну політику у сфері державного резерву, завдання та повноваження інших відповідальних органів держвлади.
  • Запровадження інститутів резервування та відповідального зберігання (в т. ч. зберігання за межами країни), обов’язкове страхування матцінностей, що резервуються чи розміщуються на відповідальне зберігання  в Україні, передбачаються міжнародні банківські гарантії для зберігання за кордоном.
  • Впровадження механізмів, які забезпечать своєчасне освіження матеріальних цінностей у разі необхідності їх списання з подальшою переробкою або утилізацією, встановлюються чіткі терміни зберігання та освіження матрезервів тощо.
  • Продаж матеріальних цінностей державного матеріального резерву - виключно на електронному аукціоні, який проводиться в електронній торговій системі.
  • Запровадження єдиного реєстру державних резервів, посилення контролю за державними резервами та відповідальність за порушення законодавства, умов договору зі збереження і т. ін. 

Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки взяло участь у третій партнерській зустрічі «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи».

Тоді зазначалось, що програми заходу включала відвідини низки закладів освіти Київщини для ознайомлення з «реформою в дії», зокрема, застосування на практиці технологічних моделей організації харчування, як-от базові та опорні кухні, відгуки від колег щодо оновленого меню та інших інновацій, які використовують в школах та садочках Київщини, аби забезпечити дітей здоровою та поживною їжею.

©2020 doktorfamily

Мої відео