Сімейний Лікар

США розглядають можливість надання Україні нових, більш далекосяжних ракет ATACMS під час обговорень між українськими та американськими представниками

США розглядають можливість надання Україні нових, більш далекосяжних ракет ATACMS під час обговорень між українськими та американськими представниками
213129 ПЕРЕГЛЯДІВ

За інформацією NBС News, адміністрація Байдена отримала численні запити від українських чиновників щодо цієї можливості. Нові ракети дозволили б Україні здійснювати удари на більшу відстань всередині Криму, який зараз перебуває під контролем Росії.

За даними NBС News, двоє американських офіційних осіб, імена яких не розкриті, підтвердили цю інформацію. У минулому році США почали постачати Україні ракетні системи ATACMS, але це були переважно старіші версії з меншою дальністю.

У випадку, якщо республіканці утримуватимуть поставки військової допомоги для України з боку США, Білий дім може звернутися до іншого союзника для отримання нових ракет ATACM з більшою дальністю. Ці ракети зможуть дістатися окупованого Криму.

Проте фінансування поставок зброї в Україну залишається питанням через опір колишнього президента Дональда Трампа та його союзників-республіканців у Конгресі. Наразі неясно, чи проголосує за пакет іноземної допомоги Палата представників, яка перебуває під контролем Республіканської партії, і коли це може статися, а також чи буде цей пакет схвалений.

Представники оборонного відомства зазначили NBC News, що запаси ракет ATACMS обмежені, і їхнє відправлення в Україну неможливе без виділення додаткових коштів на поповнення запасів США.

За словами двох американських посадовців, якщо Конгрес збільшить фінансування для України, США розглядатимуть можливість включення ракет великої дальності ATACMS до перших пакетів військової допомоги, які будуть фінансовані за цими коштами. Вони також зазначили, що у США вже є готові боєприпаси та артилерія, які можуть негайно бути відправлені в Україну у випадку схвалення фінансування.

Офіційні особи не виключають можливість звернутися до союзників з проханням надати Україні ракети ATACMS та поповнити свої запаси цієї системи.

"Без додаткового законопроєкту про фінансування ми наразі не можемо надати Україні пакет допомоги в сфері безпеки. Водночас я не буду припускатися щодо змісту майбутніх пакетів, якщо буде прийняте доповнення. Ми повідомимо вас, якщо це зміниться, і якщо у нас буде новий пакет для оголошення", - заявив офіційний представник Міністерства оборони США.

Раніше колумніст Bloomberg Хел Брендс висловив думку, що відмова Вашингтона надавати допомогу Україні призведе до серйозних та глобальних наслідків, які підірвуть політику США на багато років вперед. Європа, хоч і надає значну фінансову підтримку українським військам, не може забезпечити необхідне бойове обладнання, яке наразі є надзвичайно важливим для України.

Нагадаємо, на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським віцепрезидентка США Камала Гарріс заявила, що Вашингтон не має плану на випадок блокування допомоги Києву Конгресом. У Білому домі є лише один план "А" - підтримка України та забезпечення її всім необхідним.

 

©2020 doktorfamily

Мої відео