Сімейний Лікар

Міністерство освіти і науки в планах на наступні роки розглядає можливість розширення практики використання освітніх грантів на інші рівні освіти

Міністерство освіти і науки в планах на наступні роки розглядає можливість розширення практики використання освітніх грантів на інші рівні освіти
299222 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство освіти і науки в планах на наступні роки розглядає можливість розширення практики використання освітніх грантів на інші рівні освіти.

Відповідні ініціативи були представлені МОН під час засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти. Зокрема, при ухваленні відповідних законодавчих змін у поточному році буде впроваджена система надання грантів для оплати освіти для цьогорічних абітурієнтів на бакалаврат. У наступному році планується реформування системи державного замовлення та надання грантів для вступників до магістратури. У 2026 році передбачено перехід на іншу систему державного замовлення для фахових молодших бакалаврів, які вступають на основі повної загальної середньої освіти або професійного майстерності. У 2027 році також планується впровадження нової системи грантового навчання та державного замовлення для фахових молодших бакалаврів, які вступають на навчання після отримання базової освіти. Нагадаємо, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи затвердження Плану дій уряду на 2024 рік, анонсував впровадження грантового фінансування здобуття вищої освіти вже цього року. За оцінками Міністерства освіти і науки, державні гранти на оплату здобуття вищої освіти можуть отримати 58 тисяч абітурієнтів.

Планується, що сума гранту на отримання вищої освіти буде варіюватися від 15 до 50 тисяч гривень. Абітурієнти, які наберуть не менше 150 балів з двох предметів під час тестування (включаючи чотири навчальні предмети, що включені до Національної медичної тестувальної комісії), матимуть право претендувати на отримання гранту. Гранти будуть виділятися студентам, які навчаються на денній формі навчання. Тим не менш, студенти, які отримають грант, матимуть можливість вибрати будь-яку спеціальність та навчальний заклад вищої освіти.

Міністерство освіти і науки вже повідомило, що державне замовлення залишиться для спеціальностей, які є суспільною потребою, таких як безпека та оборона, державний сектор, медицина, мистецтво та педагогіка. Крім того, державне замовлення залишиться і для спеціальностей з особливою підтримкою держави.

©2020 doktorfamily

Мої відео