Сімейний Лікар

Знайдуть злочинця у натовпі та в лісі: як поліцейські кінологи та їх чотирилапі помічники іспити складали

36940 ПЕРЕГЛЯДІВ

12 працівників кінологічного центру поліції Донеччини зі своїми вихованцями пройшли курс підвищення кваліфікації та отримали сертифікати. Службові собаки підтвердили свою майстерність під час складних випробувань. Так, одним із завдань було знайти наркотики в автомобілі з увімкненим двигуном, коли запах бензину ускладнював пошук.

Періодично чотирилапі «поліцейські» мають підтверджувати свою кваліфікацію. А службові собаки, які несуть службу на території операції Об’єднаних сил, повинні мати спеціальну підготовку. Двотижневий майстер-клас для кінологічних груп провів начальник циклу кінології ДУ «Житомирський начальний центр підготовки кінологів» Сергій Гайдук.

Після курсу навчання хвостаті «детективи» пройшли тестування за навичками пошуку зброї і вибухівки, наркотиків та людини за її запаховим слідом. Песики демонстрували робочі якості в різних локаціях: у приміщеннях, на блокпостах, на легковому та вантажному транспорті, на відкритій місцевості. Закладки ховали у некомфортних для собак місцях – в заростях, стволах дерев, кущах.

Поліцейські відпрацьовували з вихованцями нові підходи в дресируванні, а тренування проходило в реальних умовах. Наприклад, собака мала знайти закладку з наркотиком в моторному відсіку працюючого автомобіля, коли пари бензину маскували потрібний запах.

А чотирилапі, які спеціалізуються з пошуку людей, вправлялися у ментрейлінгу - переслідуванні особи за її індивідуальним запахом. Для цього собаці не потрібно утикатися носом у відбитки ніг, він іде, вловлюючи найменші запахові частки людини, яка їх залишила потягом доби. Для кінологічного центру ментрейлінг – це новий метод підготовки розшукових собак, який добре себе зарекомендував в поліції США та країн Європи.

«Слідопити» продемонстрували вміння розшукати людину не тільки в полі, лісі, але й в умовах багатотисячного міста.

Разом з поліцейськими в рамках міжвідомчої взаємодії підготовку проходив представник Азовської митниці зі своїм напарником, які протидіють контрабанді грошей та наркотрафіку.

«Кінологічний спецназ» Донеччини успішно склав іспити. Гарні результати показали як досвідчені «правоохоронці», серед яких перший житель кінологічного центру Туман і лабрадор Теодор, що є майстром з пошуку зброї, так і новачки. Так, голландська вівчарка Мануель Гарсіа (коротко - Гриша) бере слід з найменшого зразка запаху та безпомилково виводить поліцію до визначеної людини, навіть якщо для цього треба пройти 8 км.

Сертифікати про проходження курсу підвищення кваліфікації отримали 12 кінологів та їхні вихованці:

·                     9 собак з пошуку збої та вибухівки;

·                     9 собак з пошуку людини;

·                     3 собаки з пошуку наркотичних речовин.

Начальник кінологічного центру поліції Донецької області Леонід Котов відзначив, що виїзний курс навчання та сертифікація кінологів – новація для України.

«Раніше ми відправляли групу кінологів на навчання до Житомиру, а зараз, вперше, до нас приїхав викладач, аби на місці навчити та протестувати працівників. Це не тільки значна економія бюджетних коштів, але й можливість підвищувати майстерність без відриву від служби. Отже безпека на Донеччині залишається під контролем», - зазначив Леонід Котов.

За словами начальника циклу кінології ДУ «Житомирський начальний центр підготовки кінологів» Сергія Гайдука, кінологічний центр поліції Донеччини має якісну навчальну базу, яка дає змогу ефективно проводити підготовку.

«У кінологічному центрі поліції Донецької області достатньо високий рівень підготовки кінологів та службових собак. На них можна розраховувати в реальних подіях стосовно розкриття злочинів та виявлення заборонених речовин», - підсумував Сергій Гайдук.

Нагадаємо, в кінологічному центрі в 2019 році розпочато оновлення поголів’я службових собак, яке планується завершити протягом 2020 року. Племінне поголів’я із генетично закріпленими спадковими робочими якостями отримано від фахівців-кінологів з міста Одеси Сергія і Тетяни Маринчуків. Кінологічний підрозділ  поповнився наступними породами службових собак: бладхаунд, ротвейлер, голландська вівчарка та бельгійська вівчарка малiнуа.

©2020 doktorfamily

Мої відео