Сімейний Лікар

“Якщо Лисенко почне говорити, то на Філатова можуть відкрити низку кримінальних справ” — політичний експерт Денис Гороховський

“Якщо Лисенко почне говорити, то на Філатова можуть відкрити низку кримінальних справ” — політичний експерт Денис Гороховський
258889 ПЕРЕГЛЯДІВ

За три роки на ремонт інфраструктури у Дніпрі витратили майже 12 млрд грн. За даними громадських організацій, департаменти міськради уклали понад 4,5 тис. договорів здебільшого з компаніями, які пов’язані з керівництвом міста.

За словами правоохоронців, 4 вересня з поля зору зник заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко. Його підозрюють у розкраданні державного майна та вже оголосили у розшук. У пресслужбі міської ради зазначили, чиновник перебував у відрядженні у столиці Туреччини – Анкарі. Робоча поїздка мала тривати до 17 вересня включно. Та по її закінченню пан Лисенко на роботу так і не з'явився.

Чому перший заступник Бориса Філатова переховується від правоохоронців? Як йому вдалося перетнути кордон та які прогнози стосовно осіб, що причетні до історії з ремонтом багатостраждального мосту? Свою професійну думку висловив відомий український політексперт Денис Гороховський.  

  • Історія із ремонтом Нового мосту широкого розголосу набула лише після трьох років замовчування. Чому довгий час журналісти та правоохоронці “закривали очі” на очевидну проблему?

  • Не треба забувати, що у Філатова були чудові взаємовідносини із генеральним прокурором Юрієм Луценком. Тому прокуратура довгий час закривала очі на ті речі, які відбувались у Дніпрі. Натомість, Борис Альбертович обіцяв підтримку Петру Олексійовичу на президентських виборах-2019. Після того як Філатов втратив підтримку Порошенка, то почали спливати ті речі, які довгий час замовчували. За фактом того ж Нового мосту ми бачимо, що є реальні кримінальні справи та й вже оголосили імена підозрюваних.

 

  • Невже Борис Філатов не знав про те, що на ремонті Нового мосту відбувається розкрадання державних грошей, як про це твердять правоохоронці?

  • Звичайно, Філатов особисто не фігурує як учасник процесу. Але ми розуміємо, що ситуація, коли перший заступник очільника міста замішаний у такому корупційному скандалі, а голова міськради був не в курсі, навряд чи можлива.

 

  • Чому правоохоронні органи дуже різко зацікавились Михайлом Лисенком та іншими фігурантами, які за документами були причетні до ремонту Нового мосту? І чому прокуратура не ставить питань меру Дніпра? 

  • На це треба дивитись не як на політичний конфлікт, а на банальну роботу правоохоронних органів. Кожен, хто мешкає у Дніпрі, розуміє, що не можна витратити такі кошти й 3 роки на ремонтні роботи та здати його в такому вигляді, у якому його здали. Він викликає питання навіть у звичайних людей, не кажучи вже про експертів. Тому те, що питанням “Куди поділись державні кошти?” зацікавилось НАБУ, прокуратура та інші уповноважені органи, не повинно викликати здивування. Не треба забувати, що в першу чергу це їхня робота. Тобто вони працюють не тільки тоді, коли їх цькують. Треба розуміти, що Філатов, як досвідчений юрист, особисто ніде не фігурує та жодного папірця не підписує. Саме тому, він і не проходить у жодній справі в якості підозрюваного. Але, якщо хтось із тих, кому оголосили про підозру сьогодні, вирішить дати свідчення, то це може змінити статус Філатова. Але наразі де-юре Філатов до ремонту Нового мосту жодного відношення не має.

 

  • Про те, що Лисенко зник із поля зору ще 4 вересня, розповіли самі правоохоронці. Як так вийшло, що йому вдалося перетнути кордон України? 

  • На момент виїзду Лисенка за кордон, наскільки мені відомо, він не був оголошений у розшук. Саме  тому виїжджав цілком легально. Прикордонники жодних питань до нього не мали й мати не могли. 

 

  • Чи розумів Лисенко, підписуючи документи, що в разі виникнення проблем із підрядниками, питання ставитимуть саме йому? 

  • Це треба питати в Лисенка особисто. 

 

  • Які прогнози стосовно офіційних фігурантів справи по ремонту Нового мосту? Яка ймовірність того, що Михайла Лисенка та інших ув’язнять?

  • Це дуже складна та об’ємна справа, і на її результат впливатиме ціла низка факторів, у тому числі політичних. Тому прогнозувати важко, але попередній досвід України каже про те, що подібні справи рідко закінчуються реальними строками для підозрюваних.

 

Авторка: Юлія Ільницька.

©2020 doktorfamily

Мої відео