Сімейний Лікар

Вистава Дніпровського театру імені Шевченка у Торонто вразила канадську публіку

Вистава Дніпровського театру імені Шевченка у Торонто вразила канадську публіку
201476 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кульмінацією творчого візиту Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади стала вистава-концерт «АТО – «Ангели тебе оберігають». Вистава – про будні українських воїнів на Донбасі, про коріння війни з Росією: від часів козацької доби до подій Революції Гідності, пояснює автор сценарію та режисер Ігор Кирильчатенко. Він - ветеран АТО, пішов на фронт добровольцем 2014 року. Воював під Горлівкою, отримав контузію.

«Ми хочемо показати цим концертом – і тут, в Канаді, і у нас в Україні, що війна не закінчилась, війна триває. Як би ви це не називали – АТО, ООС, ще якось… Це справжня російсько-українська війна. І наші хлопці боронять свою землю. І ми приїхали до Канади, щоб віддячити усім тим, хто допомагав і далі підтримує Україну, наше військо», - наголосив Ігор Кирильчатенко.

Зал на 250 місць був повний. Канадці родинами прийшли подивитися гру дніпровських акторів. Час від часу люди не стримували сліз.

«У виставі було кілька моментів, коли не стримаєш сліз, були моменти, де я зрозумів: ще рана відкрита і болить». – ділиться гість із Едмонтона Мирон Пижик. Він приїхав до Торонта спеціально на виставу дніпрян. – «Важко це бачити в Україні, таке чути зі сцени. Але це все є. І українці мусять боротися. І ми, в Канаді, підтримуємо вас, і хочемо, щоб все було добре».

«Дуже талановиті актори, талановитий балет, прекрасні голоси, - каже глядачка Оксана Корнілова з передмістя Торонто – Місісаґи. - Звичайно, ми знаємо більше про Київ, Львів, Тернопіль, про Крим. Але центр України дуже мало представлений в Канаді. Це прекрасний початок, презентувати ядро України тут – Дніпровський театр».

По завершенню вистави, українські організації Канади передали 10 спеціальних візочків – ролейтор та wheelchair, для Дніпровського військового шпиталю ЗСУ. Обладнання унікальне: і для пересування поранених, і для їхньої реабілітації. Ціна квитка - 35 доларів – також своєрідний внесок у допомогу українській армії.

Півтормамільйонна громада українців Канади систематично допомагає своїй батьківщині. 2015 року на одному з благодійних вечорів на користь поранених воїнів ЗСУ зібрали 100,000 доларів, згадує організатор гастролей у Канаді Василь Попадюк.

«Кошти йдуть на ліки, медичне обладнання, візити канадських лікарів до українських шпиталів, реабілітацію поранених в Канаді», - наголосив Попадюк.

Перший аероборт з військовою допомогою на суму 11 мільйонів доларів вилетів з Канади до України ще в листопаді 2014 року. Завдяки потужному українському лобі, які представлено кількома міністрами в уряді та мерами великих міст, Канада виказує безкомпромісну позицію щодо окупації Криму й Донбасу з боку РФ. 2019 року знову посилила секторальний тиск на країну-агресора.

Загалом Канада вже надала понад 100 мільйонів доларів на тренування українських військових, придбання нелетальних засобів оборони та реабілітацію поранених.

Творчий візит Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади триватиме до 5-го червня.

З аншлагами відбулися вистави театру на кількох престижних фестивалях та школах з українською мовою навчання.

«Сьогоднішня вистава була ключовою під час нашого візиту до Канади, - наголошує директор театру Оксана Петровська. – «Ангели тебе оберігають», по суті, новітня українська драматургія, яку ми прагнули показати прихильному канадському глядачеві. А оця воєнна тематика – природна для сучасного Дніпра, бо ми себе усвідомлюємо – прифронтовим містом. За 200 кілометрів на схід – окупований Донецьк».

Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка заснований 23 серпня 1918 року указом гетьмана України Павла Скоропадського. Театр відкрито прем’єрною виставою «Лісова пісня» Лесі Українки. З 1927 року постійне місце перебування театру - місто Дніпро. На сцені театру виступали Лесь Курбас, Гнат Юра, Наталія Ужвій, Микола Садовський, Леонід Задніпровський, Лідія Кушкова. Серед сучасних акторів - ветерани війни на сході України. Колектив театру дав 5 концертів в зоні АТО та в місцях дислокації ООС.

З 2016 року театр очолює Оксана Петровська, заслужена артистка України, провідний майстер сцени, кавалер ордена «Князя Володимира Великого ІІІ ступеня», а з 2018 року Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка має статус Національного. Театр – поки єдиний у Дніпрі з виключним україномовним репертуаром.

Візит Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади відбувається за підтримки Благодійного Фонду «Солідарність».

 

Читайте також: Дніпровський театр імені Шевченка вперше виступив у Канаді (ФОТО)

©2020 doktorfamily

Мої відео