Сімейний Лікар

Умовно-дострокове звільнення засуджених за новими правилами: підготовка до звільнення, сприяння в соціальній адаптації та профілактика рецидивної злочинності

Умовно-дострокове звільнення засуджених за новими правилами: підготовка до звільнення, сприяння в соціальній адаптації та профілактика рецидивної злочинності
115741 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 25 вересня 2020 року розпочато реалізацію пілотного проєкту «Взаємодія уповноважених органів з питань пробації та установ виконання покарань при умовно-достроковому звільненні засуджених до позбавлення волі на певний строк або заміні невідбутої частини покарання більш м’яким» (наказ Міністерства юстиції України від 18.09.2020 р. № 3249/5).

У рамках пілотного проєкту засуджені, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі та за формальними ознаками до яких може бути застосовано умовно-дострокове звільнення, будуть проходити спеціальну підготовку до звільнення, а після звільнення – потраплять до органів пробації і отримають сприяння у вирішенні низки життєвих питань.

Головна мета проєкту – сприяти соціальній адаптації осіб, які тривалий термін відбували покарання в ізоляції від суспільства, та надати професійну підтримку таким особам після звільнення з місць покарання, аби мінімізувати можливість вчинення ними нового злочину.
Адже без належної професійної підтримки після звільнення людині дуже важко пристосуватися до звичного ритму, а отримати необхідну допомогу – складно. Працівники пробації мають необхідні знання, алгоритми та ресурси для вирішення таких питань. І відтепер готові спрямувати свої зусилля для роботи із звільненими, які вже на свободі.

Пілотний проєкт реалізується Департаментом з питань виконання кримінальних покарань та Державною установою «Центр пробації» за сприяння благодійної організації «FREE ZONE», проєкту SURGe та Проєкту Пробації NORLAU.

Новації щодо застосування умовно-дострокового звільнення засуджених будуть апробовані в 5 установах виконання покарань: Бориспільській виправній колонії (№ 119) та Білоцерківській виправній колонії (№ 35) у Київській області, Качанівській виправній колонії (№ 54) у Харківській області, Божковській виправній колонії (№ 16) у Полтавській області, Кам’янській виправній колонії (№ 34) у Дніпропетровській області.

Участь засуджених у пілотному проєкті відбувається на добровільній основі після ознайомлення з умовами участі у ньому.

Термін реалізації пілотного проєкту – з 2020-го до 31 серпня 2021 року.

Теги: пробація,Центр пробації,засуджені, умовно-дострокове звільнення засуджених

©2020 doktorfamily

Мої відео