Сімейний Лікар

Осінь: хандра, депресія, апатія чи творче пробудження?

Осінь: хандра, депресія, апатія чи творче пробудження?
212520 ПЕРЕГЛЯДІВ

Осінь. Для когось це пора буяння кольорового листя на гіллях дерев, чудовий час, щоб попити ароматну каву з друзями в парку або ж вдалий момент приміряти яскравий світер. Однак, є й ті, хто вважає осінь депресією. Для цих людей настає період безпричинного почуття смутку, безнадії, гніву, апатії.
Кожна країна по-своєму визначає цей цікавий стан. Англійці- спліном, росіяни- хандрою, а українці називають своє погіршення настрою, стану депресією.
За офіційними даними Всесвітньої організації охорони здоров'я майже кожен п'ятий страждає від апатії, пригнічення, сонливості, емоційного та працездатного зниження. Такий стан відомий кожному за своїми ознаками та й проявляється він виключно в темну, холодну, дощову пору року.
Психологи вважають, що сезонні коливання притаманні людям, які втомилися від роботи, яким набрид офіс та робота за комп'ютером, чутливим, емоційний. В цей час варто з'ясувати:ви втомилися від роботи чи у вас осіння апатія? До речі, депресія, як ознака хвороби, може виникати в результаті втрати близької людини або розлучення. І ви явно можете цей стан сплутати з депресією. Ознаки поганого настрою-набір ваги або навпаки різке схуднення, безсоння або потяг до сну, безвихід, а там і суїцидальні думки. В такому випадку варто звернутися до фахівця, самостійно вийти із цього стану вам не вдасться.
Психологи зазначають, що головною проблемою сезонних коливань є зменшення світлового дня. Вам здається, що постійно темно, не визначає сонячної енергії, вітаміну D, який потрібен для нашого організму. Варто дбати про своє освітлення, частіше виходити на вулицю на свіже повітря та по максимуму отримувати енергію Сонця.
В осінній період фахівці рекомендують більше рухатися, а не засиджуватися вдома, вкутавшись в теплу ковдру. Сидіти і думати про щось сумне призведе до пригнічення. Активна прогулянка, ранкова зарядка, мандри в гори- хороший варіант подолати хандру. Під час руху виділяється гормон"ендорфін "-гормон радості. Аби не піддаватися осінній меланхолії можете відвідати з друзями театри, кінотеатри, просто поспілкуватися в кафе або послухати разом хорошу музику. "Не варто закриватися",-радять психологи.
Кольори також відіграють вагоме значення в сезонних змінах. Яскраві кольори відразу додадуть настрою. Вважають, що найкраще підійде для цього червоний або жовто-гарячий. Варто й не забувати про кольори інтер'єру у вашому приміщенні. Явно темні відтінки не піднімуть вам хорошого емоційного стану. Також ні для кого не секрет, що солодощі допомагають тримати емоційний баланс, не втрачати почуття міри. Вчені Вашингтонського університету з'ясували, що отримання глюкози нашим організмом сприяє кращій роботі мозку.
А ще психологи радять користуватися практикою майндфулнес. Це так звана методика зосередження. Аби не втрачати зв'язок із зовнішнім світом, аби навчитися насолоджуватися тими моментами, які дає нам осінь-варто використати цей прийом. Адже розсіяність часто впливає на результат роботи та водночас настрій. Наразі є організації, які навчають майндфулнес. Зокрема, навчитися цьому прийому можна самостійно. В інтернеті досить таких вебінарів. Цінні прийоми дадуть вам змогу зосередитися на власному диханні, думках або природі.
Тож аби зберегти психологічне та фізичне здоров'я, адаптуватися до сезонних змін, ви можете використовувати вище зазначені методики. Адже осінь-це весела пора. Тільки в цей період ви можете побачити кольорове сяйво листя, насолодитися чистим, свіжим повітрям, прогулянками з рідними та просто побути наодинці з природою. Смуток, холодна пора-це ваш час творчого пробудження.

©2020 doktorfamily

Мої відео