Сімейний Лікар

Як тепер українці купуватимуть долари? Нові правила пояснив Національний банк України

Як тепер українці купуватимуть долари? Нові правила пояснив Національний банк України
16817 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вже декілька років в Україні намагаються лібералізувати ринок валюти. Цього року вирішили розширити права споживачів ще більше, ніж це було того року. А сьогодні Національний банк України вирішив розповісти, на що тепер мають право українці та як вони купуватимуть валюту у 2021. Частину вимог може запросити навіть банк. Це все робиться для того, щоб полегшити та пришвидшити функціонування банківської системи. Аби скористуватись всіма привілеями, які надає банк необхідно розуміти наступне.

По-перше, коли ви купуєте долари на суму до 400 тисяч гривень, варто пам’ятати, що в законі чітко не прописано те, що банк обов’язково повинен брати паспорт клієнта і лише після цього продавати йому валюту. Проте кожен банк самостійно визначається з політикою власного функціонування. Тож, якщо в умовах банку вказано, що для моніторингу операцій клієнта він використовуватиме паспортні данні, то ви зобов’язані надати йому всі необхідні документи. У разі вашої відмови надавати інформацію, банк може відмовити вам у наданні необхідних коштів.

Якщо ви хочете придбати валюту з метою позичити її іноземцеві, то такі операції банк повинен дозволити провести. Проте в такому разі резидент і його обслуговуючий банк повинні керуватися нормами чинних правил. Звісно, правила користування банком намагаються спростити, проте це робитимуть лише так, щоб ваші фінанси перебували у безпеці та під надійним захистом.

У разі необхідності проведення оплати авансу для закупівлі чогось з-за кордону ви також можете купувати іноземну валюту. Національний банк України не забороняє проводити такі операції, тим паче для імпорту товарів. Тож юридичні особи та фізичні особи-підприємці можуть дозволити собі купувати необхідну кількість іноземної валюти для закупівлі товарів.

Також Національний банк України повідомив, що фізичним особам дозволяється інвестувати за кордон через іноземного брокера. Проте на такі операції існує певний ліміт грошей. Ви не можете віддати на інвестування більше, ніж 100 тисяч євро за календарний рік. Також існує заборона інвестувати в деякі країни, проте з цим переліком вас може познайомити ваш банк.

Максимально за день можна придбати валюти не більше, ніж на суму 400 тисяч євро. За кордон ви маєте право вивозити не більше, ніж 10 тисяч євро. Якщо вам необхідно вивезти більшу суму грошей, то варто принести до банку всі документи, які засвідчуватимуть походження вашого особистого доходу.

Нацбанк сподівається, що тепер українці стануть більш свідомими стосовно керування власним бюджетом. Також вони переконані, що полегшення закупівлі валюти на ринку сприятиме пришвидшеному розвиткові економіки країни. За останніми показниками аналітики зробили висновки, що нам необхідно буде ще три-чотири роки для того, щоб оговтатись від кризи, спричиненої пандемією. Тож чекаємо на повну стабілізацію. Але вчені переконані, що вже цього року ми зможемо почати оговтуватись від наслідків хвороби.




Автор: redactor.newsukraine

©2020 doktorfamily

Мої відео