Сімейний Лікар

Патологія раку грудної залози в Україні займає перше місце: причини та профілактика

Патологія раку грудної залози в Україні займає перше місце: причини та профілактика
11838 ПЕРЕГЛЯДІВ

Рак молочної залози — найбільш розповсюджений вид раку у всьому світі. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, рак грудей виявляють у кожної 7-8 жінки. Хворі надто пізно звертаються до лікаря і це створює фатальну ситуацію у лікуванні. У 2020 році на рак грудей припав кожен восьмий новий випадок захворюваності на рак у світі та кожен четвертий — серед жінок. Недугу діагностували у 2,3 млн осіб, 685 тисяч від неї померли. Які причини виникнення раку молочної залози, як виявити хворобу на ранніх термінах та яка профілактика захворювання — читайте далі.
Національний канцер-реєстру України в методичному посібнику зазначає, що патологія РГЗ в Україні займає перше місце за частотою випадків. Захворювання складає 20% в порівнянні з загальною патологією на рак жінок та її смертністю. Рак молочної залози став причиною смерті 20% жінок репродуктивного віку та 24% жінок працездатного віку.
Вченими доведено, що для жінок віком 65-69 років настає пік захворюваності та смертності від цієї недуги. Також за даними Національного канцер-реєстру України, найбільший показник захворюваності на рак молочної залози в Київській, Сумській, Дніпровській областях, найменший — в Івано-Франківській, Волинській, Чернівецькій областях.
Виявити самостійно рак молочної залози доволі важко. Симптоми захворювання проявляються на пізніх термінах. Однак, якщо жінка відчуває ущільнення в грудях, набряк, почервоніння, її варто звернутися до лікаря. Спеціалісти рекомендують жінкам відвідувати мамолога раз на рік. Для пацієнток до 40 років обстеження проводять за допомогою ультразвукової діагностики, після — щорічна мамографія.
Пацієнтка Ортопедичного науково-виробничого реабілітаційного центра " Ортес " Наталія Кузьменко розповідає, що протягом двох років знаходилася під наглядом в онкологічному центрі з доброякісною пухлиною. Однак, рак молочної залози підступний та проявляється безсимптомно. За словами пацієнтки дуже тяжко виявити рак грудей. Навіть лікарі не можуть зробити правильне дослідження щодо хвороби. Наталія рекомендує не втрачати час на ранніх етапах захворювання та консультуватися у декількох спеціалістів.
Всесвітня організація охорони здоров'я зазначає перелік факторів ризику, які збільшують відсоток ймовірності захворювання на РГЗ. Насамперед у зоні ризику жінки, які мають родичів з раком грудей; в яких почалося раннє статеве дозрівання; виникла пізно менструальна пауза; користуються контрацептивами; зловживають алкоголем; страждають від зайвої ваги; малорухливі. На показники захворюваності на рак молочної залози також впливають соціально-культурні чинники. Наприклад, жінки все пізніше народжують першу дитину і не годують її груддю (грудне вигодовування виконує захисну функцію). До того ж в країнах з низьким і середнім індексом розвитку людського потенціалу смертність від раку грудей вища. Це пояснюється перш за все пізньою діагностикою.
Проте, якщо ж за медичним рішенням потрібно видаляти груди, їх форму та об'єм можна відновити завдяки власним тканинам або імплантам, провівши реконструктивно-відновні операції.
"Жінки, які перенесли операцію мастектомії мають право отримати від держави протез молочної залози. До нього видається три ліфи або два ліфи та купальник для плавання. Також жінки можуть отримати компресійний рукав за призначенням лікаря", - розповідає старша медична сестра протезного відділення Ірина Іванова.
Фахівці вважають, що настав час розробити нові рекомендації щодо раннього виявлення та лікування РГЗ, ґрунтуючись на даних останніх досліджень.
Варто проводити профілактику неінфекційних захворювань та стежити за власним здоров'ям: правильно харчуватися, займатися фізичними вправами, контролювати вагу.



©2020 doktorfamily

Мої відео