Сімейний Лікар

Як оформити право власності на індивідуальний житловий, садовий або дачний будинок, збудований до 5 серпня 1992 року?

Як оформити право власності на індивідуальний житловий, садовий або дачний будинок, збудований  до 5 серпня 1992 року?
47854 ПЕРЕГЛЯДІВ

Якщо у Вас є індивідуальний (садибний) житловий будинок, садовий, дачний будинок, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що збудовані до 5 серпня 1992 р., і державна реєстрація права власності, щодо таких будинків раніше не проводилась, то необхідно здійснити таку реєстрацію.- Тарас Грень, начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).
Будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, що збудовані до 5 серпня 1992 року не підлягають проходженню процедури прийняття в експлуатацію.
Для того, щоб зареєструвати право власності на такий будинок необхідно звернутись до Центру надання адміністративних послуг; державного реєстратора чи нотаріуса в межах області за місцезнаходженням нерухомого майна.
Заява на проведення реєстраційних дій у паперовій формі подається за умови встановлення особи заявника. Встановлення особи громадянина України здійснюється за паспортом громадянина України або за іншим документом, що посвідчує особу, передбаченим Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".
У разі подання заяви уповноваженою на те особою необхідно подати документ, що підтверджує її повноваження діяти від імені іншої особи.
Таким документом, є нотаріально посвідчена довіреність.
Для державної реєстрації права власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 р., подаються:
технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна;
документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси.
Документ, про присвоєння адреси, не вимагається у разі, коли реєстрація права власності проводиться на будинок збудований на земельній ділянці, право власності на яку зареєстровано в Державному реєстрі прав.
У такому разі заявник в поданій заяві обов’язково зазначає кадастровий номер цієї земельної ділянки.
У разі коли будинок, який збудований до 5 серпня 1992 р. розташований на території сільської, селищної, міської ради, якими здійснювалося ведення погосподарського обліку, то замість документів, зазначених вище можуть бути подані наступні документи:
виписка із погосподарської книги, надана виконавчим органом сільської ради (якщо такий орган не створений - сільським головою), селищної, міської ради або відповідною архівною установою;
документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку під таким об’єктом, крім випадку, коли таке речове право зареєстровано в Державному реєстрі прав. Таким документом, на земельну ділянку, може також вважатися рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність.
Також для реєстрації права власності на такі будинки, що розташовані на територіях, де здійснювалося ведення погосподарського обліку, проведення технічної інвентаризації є необов’язковим. Варто звернути увагу, що державна реєстрація прав є обов’язковою, оскільки права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації виникають з моменту такої реєстрації.

©2020 doktorfamily

Мої відео