Сімейний Лікар

Як подати заяву про державну реєстрацію шлюбу через представника?

Як подати заяву про державну реєстрацію шлюбу через представника?
370166 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для справжнього кохання не існує перепон!
Тож, якщо Ви сказали одне одному довгоочікуване «Так», нагадуємо, що заяву про державну реєстрацію шлюбу можна подати власноруч, онлайн або через представника.
За загальним правилом, чоловік та жінка повинні особисто підписати та подати спільну заяву про реєстрацію шлюбу до органу ДРАЦС.
При цьому необхідно мати з собою документи які посвідчують особу, а саме паспорт громадянина України або паспортні документи іноземця чи документ, що посвідчує особу без громадянства.
Законом також передбачена можливість вчинення зазначених дій через представника, чоловіком та жінкою окремо або ними спільно.
Для цього необхідна наявність поважних причин. Це може бути перебування чоловіка і/або жінки на стаціонарному лікуванні, тривале відрядження тощо.
Вичерпного переліку таких причин немає.

Для подачі заяви про реєстрацію шлюбу за відсутністю самої особи, яка бажає укласти шлюб, необхідно подати наступні документи:
- заява особи, яка бажає укласти шлюб, до ДРАЦС про реєстрацію шлюбу, справжність підпису на якій нотаріально засвідчена;
Для того, щоб заява про реєстрацію шлюбу була прийнята органом ДРАЦС за відсутності майбутньої нареченої (нареченого), необхідно підтвердження волі такої особи на укладення шлюбу.
Таке підтвердження здійснюється за допомогою нотаріального засвідчення підпису заявника на заяві до державного органу реєстрації актів цивільного стану про реєстрацію шлюбу.
Перебуваючи, наприклад, в іншому населеному пункті, особа може звернутися до нотаріуса з проханням засвідчити її підпис на заяві до органів ДРАЦС про реєстрацію шлюбу.
Перевіривши особу заявника нотаріус засвідчує справжність його підпису на заяві про реєстрацію шлюбу.
нотаріально засвідчена довіреність на подання заяви про реєстрацію шлюбу представником, яка підтверджує повноваження представника щодо здійснення ним таких дій;
В довіреності особа вказує, що вона уповноважує представника подати складену нею заяву про реєстрацію шлюбу (з нотаріально засвідченим підписом заявника) до відповідного відділу ДРАЦС.
Представник може розписуватися в документах, що підтверджують передачу ним заяви про реєстрацію шлюбу.
свідоцтво про розірвання попереднього шлюбу або рішення суду, яке набрало законної сили про розірвання шлюбу (у разі наявності).
Подача заяви про реєстрацію шлюбу через представника тягне за собою такі ж правові наслідки, що й особиста подача заяви особи, яка вступає у шлюб.

Зокрема, від дня подачі такої заяви:
- відраховуються строки, передбачені законом для реєстрації шлюбу;
- особи, які бажають укласти шлюб, вважаються нареченими;
- сторони набувають право відмовитися від вступу в шлюб.
Наголошуємо, що мова йде лише про подачу заяви про реєстрацію шлюбу, а не власне про реєстрацію шлюбу, оскільки реєстрація шлюбу передбачає обов'язкову особисту присутність наречених.
Про те, як подати заяву про державну реєстрацію шлюбу онлайн читайте за посиланням: https://cutt.ly/FnUmX8z

©2020 doktorfamily

Мої відео